Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

11/09/2014


Heräsimme aamulla Skypen -pirinään. Appivanhemmat ja vaimon sisko lapsineen pirauttivat perinteisen sunnuntaipuhelun. Isänpäivään sopivasti vastasimme soittoon appiukon nimikkokaupungissa Saint Paulissa.  Runsaan hotelliaamiaisen syötyämme lähdimme ihmettelemään kaupunkia päivänvalossa.
Saint Paulin ja Minneapolisin välillä liikennöi pikaraitiotie

Saint Paulin katedraali on komein kirkko, jonka olemme täällä keskilännessä nähneet. Kirkko ei  ollut vuosisatoja vuosia vanha kuten eurooppalaiset esikuvansa mutta kauniit lasimaalaukset, kupolin koristeellinen sisäpinta ja komeat urut ja alttari tekivät vaikutuksen. Kirkkomäeltä avautui hieno maisema joelle ja Saint Paulin keskustaan, jossa, jonka yhdellä keskeisimmistä paikoista sijaitsi Minnesota Wild NHL -joukkueen Xcel Energy Center -areena, jossa useampi suomalaiskiekkoilija, kuten Mikko Koivu ja Mikael Grandlund pelaavat kotiottelunsa. Tänä viikonloppuna Wild oli vieraspelimatkalla, joten NHL-kiekko jäi meiltä tällä kertaa kokematta.
Saint Paulin katedraali
Näkymä kirkonmäeltä Saint Paulin keskustaan
Kirkolta ajoimme lyhyen etapin joen jyrkällä rantatörmällä jääareena takana sijaitsevalle Minnesotan Tiedemuseolle (Science Museum of Minnesota). Pääsisäänkäynnin ulkopuolelta museo näytti pienehköltä korkeintaan parin tunnin vierailukohteelta. Totuus paljastui sisällä. Rakennus jatkui katutasosta useita kerroksia alaspäin. Lopulta vietimme tiedemuseossa neljän tuntia mutta emme ehtineet nähdä ja kokea läheskään kaikkea, mitä paikka tarjosi.
Minnesotan tiedemuseon portaikko
Museon syksyn erikoisuus oli suuren näyttelyhallin sisään pystytetty perhostalo, jossa näyttely tuli kirjaimellisesti iholle. Talossa liihotti vapaana satoja perhosia, jotka tämän tästä laskeutuivat olkapäälle, hiuksiin, paidan hihaan, kämmenelle tai jopa korvanlehdelle lepäämään. Perhostalosta poituttiin eräänlaisen tuulikaapin kautta, jossa varmistettiin, ettei vaatteiden laskoksiin jäänyt yhtään perhosta piiloon.




Perhosnäyttelyyn kuului myös suuressa IMAX-elokuvateatterissa esitetty tunnin mittainen elokuva, joka kertoi monarkkiperhosten jokavuotisesta muuttomatkasta Keski-Meksikon vuorilta suurten järvien alueelle ja takaisin Elokuvan kehyskertomuksena oli kanadalaisen tutkijapariskunnan ja tuhansien vapaaehtoisten perhosmerkkaajien vuosikymmeniä kestäneestä työstä monarkkiperhosten muuttoreitin selvittämiseksi. IMAX-teatterin koko näkökentän kattava puolipallon muotoinen valkokangas sai aikaan vaikutelman perhosten perhosparven keskellä kulkemisesta.
Tyttäret odottavat perhoselokuvan alkua
 Perhosteeman lisäksi museossa oli kolme kerrosta näyttelyitä muun muassa dinosauruksista, ihmiskehon toiminnasta, lapsen kehityksestä,luonnonilmiöistä, teknologiasta. Kaikissa näyttelyt olivat hyvin toiminnallisia ja asioita pääsi omin käsin kokeilemaan ja testaamaan. 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille oli jopa hyvin varusteltu kemian laboratorio, jossa sai museon henkilökunnan opastuksella kokeilla esim DNA-edistämistä, syljen entsyymien toimintaa ja antiseptisen liuoksen vaikutusta bakteereihin.
Kokoamme vanhemman tyttären kanssa hiilinanoputken mallia
Tornadosimulaattori
Tyttäret tutustuvat aivojen toimintaan

Vaimoa kiinnosti erityisesti optiikan osasto, jossa alan perusilmiöt oli onnistuttu tekemään ymmärrettäväksi. Näyttelyosastojen lisäksi museossa oli hyvä ravintola ja suuri myymälä, joka oli jo aika täynnä museon teemaan sopivaa tavaraa.
Tiedemuseon myymälä
Tiedemuseo oli kaiken kaikkiaan erittäin hyvä vierailukohde, johon aiheesta kiinnostuneen kannattaa tulla vaikka vähän kauempaakin. Muuta emme Saint Paulissa ehtineet enää kokea, sillä huomenna on taas työpäivä ja matkaa takaisin Madisoniin yli 400 kilometriä.



Myöhästyneet isänpäiväonnittelut omalle isälleni!

2 kommenttia:

  1. Kiitos toivotuksista - oltiin illalla sisaresi luona syömässä Isänpäivä -päivällistä! Ja hiihtokausi tuli eilen avattua - tänään taitaa kuitenkin olla ensimmäinen talven yritys ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä satoi eilen räntää meidän ajaessa takaisin Minnesotasta Madisoniin. Loppuviikosta on luvattu jopa -20C asteen pakkasia yöksi, tosin poutaa. Voi olla, että lunta saadaan odottaa vielä pari viikkoa, mutta kyllä se tännekin tulee...

      Poista